Oordeel 2014-47, arts, overige aandoeningen, uitzichtloos en ondraaglijk lijden, consultatie

Twee echtgenoten verzochten om gelijktijdige hulp bij zelfdoding. Patiënte kampte met aanzienlijke medische problemen en lichamelijke beperkingen. Zij was afhankelijk van zorg die in het verleden steeds door haar echtgenoot was geboden. De echtgenoot had ernstige gezondheidsproblemen en zou op korte termijn euthanasie krijgen. De arts kon tot de overtuiging komen dat voor deze patiënte, gezien haar levensgeschiedenis, de nauwe relatie met haar echtgenoot en het ontbreken van een eigen sociaal netwerk, (het vooruitzicht van) een leven, waarin zij voor haar lichamelijke verzorging afhankelijk zou zijn van anderen, waarschijnlijk in een verpleeghuis, uitzichtloos en ondraaglijk lijden betekende. Dit lijden had in overwegende mate een medische grondslag.

In geval van twee gelijktijdige euthanasieverzoeken van een (echt)paar moet de arts afwegen of het de voorkeur heeft om één consulent voor beiden in te schakelen of om voor ieder van het paar een afzonderlijke consulent te raadplegen. Indien één consulent wordt geraadpleegd moet deze extra alert zijn op de vraag of hij in staat is om in beide gevallen tot een onafhankelijk oordeel te komen. In beginsel zal de consulent beide echtelieden afzonderlijk moeten spreken. In dit geval heeft de arts voor beide euthanasieverzoeken dezelfde consulent geraadpleegd. De consulent achtte zichzelf in staat om in beide gevallen een onafhankelijk oordeel te geven. Hij heeft patiënte en haar echtgenoot echter niet elk afzonderlijk gesproken. Gelet op met name de afhankelijkheid van patiënte van haar echtgenoot, had de consulent hier wel beter aan gedaan. Desondanks bestaat, gezien ook de bevindingen van een geraadpleegde psychiater, geen aanleiding om te twijfelen aan de juistheid van de conclusies van de consulent.

Het betreft hier twee afzonderlijke meldingen, die apart door de commissie zijn beoordeeld. Hier wordt alleen het oordeel over de melding van hulp bij zelfdoding bij de vrouw weergegeven.